toplogga

karleklangtan_min

Martin Luffas hemlighet
Kriminalroman av Jean Bolinder

 

karleklangtan_min

Kärlek och Längtan
Ett urval av svenska dikter

 

sorgvemodmin

Sorg och Vemod
Ett urval av svenska dikter

 

sorgvemodmin

Uppbrott och Yra
Ett urval av svenska dikter

 

mp3CD

slocummin

Ensam seglare jorden runt
Josua Slocum
KLASSIKER

 

overrockenmin

I Överrockens kölvatten
Ove Allansson

 

spokisarmin

Sjöspökisar
Britt Engdal

 

 

En klassiker av Ove Allansson

 

 

ÖverockenL

Ove Allansson är i högsta grad fortfarande produktiv och aktiv och räknas till våra stora arbetarförfattare.

Musiksnuttarna
som illustrerar Överockens
vemod och karaktär spelas av Kjell
Andersson
, riksspelman och kapten på Halenflotten.

I Överrockens kölvatten

Ove Allansson skildrar sjömannens villkor med kärv realism och uppsluppen fantasi och har med sitt unika författarskap beskrivit klasskillnaderna och den långa ensamheten på fartygen, men också kamratskapet och yrkesstoltheten. Ove hyllas som Sveriges främste sjöförfattare genom tiderna och OA har tilldelats många utmärkelser, bl. a. Ivar-Lo Johanssons personliga pris.
I Överrockens kölvatten mönstrar vi tillsammans med Mejeristen på s/s Heraja där den törstige unge befälhavaren, kallad Överrocken, brukade underhålla besättningen med dikter utropade via en megafon och fiolspel. Efter en omfattande förskingring försvinner han på ett mystiskt sätt - och är sedan eftersökt i decennier.

Inläsaren Clas Sköld är känd från svensk operascen och med sin djupa karaktäristiska basröst är han fascinerande att lyssna på.

ISBN 978-91-85819-00-3 Format: mp3
Ljudboken levereras i en DVD-box med Pratbladet nr 1, en tidning som ingår i varje ljudbok och innehåller bakgrundsmaterial runt författaren, boken, inläsaren och övriga inblandade.


play Lyssna på beskrivningen av Överrocken

 RECENSION

Kaffetraden längs Amerikas kust


Recensent: Gunilla Hallborg, Ordets Myra
Första delen av boken "I Överrockens kölvatten" berättar om den unge sjömannen Mejeristen och om den betydelsefulla tid då han seglade under en mytomspunnen kapten som kallas Överrocken. Mejeristen är egentligen maskinman, men på ångfartyget S/S Heraja arbetar han på däck. Herajas kapten vrålar poesi i megafonen, älskar kvinnor, alkohol och musik, han fryser alltid och bär därför ständigt en lång, varm överrock. Överrocken är dessutom ingen manskapsföraktare som många andra befäl vid tiden (andra världskriget). Sjöfolket måste få sin rätt, tyckte han. 
Mejeristen både beundrar och undrar över sin kapten. Ett har de gemensamt, sin schartauanska uppväxt i Bohuslän. Men mejeristen är flitigare, betänksammare och framförallt nyktrare än sin kapten. 
Det är en god och mustig skildring av livet ombord och om besöken i hamn. Man får en spännande bild av den riskfyllda fraktfarten under andra världskriget och av de sjömän som var villiga att riskera livet bland minor och u-båtar. 

Den andra delen av boken handlar om fraktfarten längs Amerikas kust till olika hamnar i Sydamerika. Då har Mejeristen hunnit läsa till tredjemaskinist på navigationsskolan i Göteborg. I breven till Sverige skriver Mejeristen om vilka hamnar de angör och vad de lastar i lastrummen och vad de lossar. Reseskildring ur ett lastfartygs perspektiv är intressant. Handeln i sig är global och redare och fartyg och sjömän rör sig hela tiden över hela jordklotet: "Förr eller senare skulle alla båtar mötas någon gång."
Mejeristen blir särskilt förtjust i Brasilien. Han gör otaliga bussresor på den brasilianska landsbygden. När Mejeristen lämnar livet till sjöss, gifter han sig med en brasilianska och slår sig ner i landet. 
Sjömän håller ihop, särskilt efter det att de gått iland för gott. Mejeristen har tre vänner som hans hustru lagar middag åt oftare än andra. På skämt kallar de sig "Överrocksspanarna". För vad hände egentligen när Överrocken hoppade överbord den där natten? 
Det är inte bara Mejeristen och hans vänner som undrar . . .

Boken lämpar sig mycket väl för en inspelning. För när man läser tyst, är det lätt hänt att man läser för snabbt och missar alldeles för mycket av alla de sannfärdiga detaljerna. Clas Skölds röst är behagligt manlig och tydlig, trevlig att lyssna till.fartyg

 

Fartyget UPPLAND på bilden visar ett fartyg som liknar romanens s/s Heraja.


Bilden är hämtat ur Ove Allansssons privata arkiv.

 

Flis-Jesus - timmerman - snickare
Båsen - båtsman - förman
Sotängel - eldare
Maskinråtta - motorman
Tvestjärt - styrman och telegrafist
Däckare - däcksfolk
Trikarn - elektrikern
S/S - steamship
M/S - motorship